- kliknijcie: Jak zostać rysownikiem,
- kliknijcie: Szydełkowanie przy dźwiękach muzyki i kawie,
- kliknijcie: Berety 75+,
- kliknijcie: Haftować każdy może - raz lepiej raz gorzej,
- kliknijcie: Ukochany mężczyzna w kuchni,
- kliknijcie: Dla cyfrowych debiutantów.
Pierwsze miejsce zajęło "rysowanie", ostatnie "cyfrowo-smartfonowe warsztaty", środkowe "ukochany w kuchni".
Wirtualna Kultura bije się w pierś, że tak mało o kuchni pisze. Ma teraz okazję, żeby to naprawić, bo na piątkowym spotkaniu online seniorek z Żółtego Parasolu dużo się mówiło o wigilijnym gotowaniu.
Gosia specjalizuje się w kompocie z owocowego suszu i daje do niego wędzone śliwki. Marysia woli zwykłe suszone śliwki. Basia ze Swojszyc stosuje do ciasteczek mąkę krupczatkę. Basia z Ołbina uwielbia kapelusze z mrożonych borowików smażone w cieście naleśnikowym. Do karpia w galarecie seniorki dodają grzyby lub rodzynki. Monika podała przepis na śledzie po wileńsku, które robi tylko raz w roku.
Składniki: 50 dag filetów śledziowych, 70 dag cebuli, 2-3 dag suszonych grzybów, puszka wędzonych szprotek (lub sardynek), 1-2 korniszony, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju słonecznikowego, łyżeczka pieprzu mielonego, szczypta cukru.
Przepis. Namoczone na noc grzyby ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Odcedzone grzyby, cebulę, szprotki przepuścić przez maszynkę. Utrzeć na jednolitą masę z przecierem pomidorowym, pieprzem i cukrem. Wymoczone i osuszone filety śledziowe pokroić. Warstwy śledzi przekładać warstwami pasty. Przykryć i zostawić w lodówce na kilka dni. SMACZNEGO!
Krystyna - Wirtualna Kultura
Dobry przepis na śledzie można wypróbować.Śledzie z jabłkami i cytryną są też dobre.
OdpowiedzUsuńśledzie z pieczarkami w marynacie też smakują wyśmienicie.Baca
Śledzik dobry na wszystko, byle było czym "popić"...
UsuńUwielbiam śledziki i wszystkich którzy maja podobnie.
Miłych wigilijnych przygotowań Majka
Dzieki za przepis sledzia-jednak latwiejszy do zrobienia jak karp po zydowsku. Wesolych Swiat dla Wirtualnej Kultury i wszystkich jej czytelnikow!!!
OdpowiedzUsuń