piątek, 10 grudnia 2021

Pasztet wołowo-wieprzowo-indykowo-kurczakowy według przepisu Basi

Wirtualna Kultura dba (?) o stan Waszego ducha, kondycję fizyczną i psychiczną. Nie zapomina o kulturze i żołądkach.
To wszystko znajdziecie w ponad osiemset wpisach, które napisała na blogu 60+ Wirtualna Kultura od października 2017, czyli w ciągu czterech lat. 

Ostatnio trochę pobuszowała na blogu i zdziwiła się, że o filozofii i matematyce też pisała:
Przydałaby się jakaś ankieta wśród czytelników bloga z pytaniem: Co ich najbardziej na blogu zainteresowało? 

Nie zapominajcie, że Wirtualna Kultura na blogu Popowiczanie napisała 550 wpisów od września 2015 do marca 2018:
Wśród nich był wpis o blogach kulinarnych (23 listopada 2015), a w nim trzy filmiki o tym, czym nas trują,  kliknijcie: Blogi kulinarne. Ciekawe, co z tego jest nadal aktualne.

Na zakończenie cos mniam, mniam, czyli pasztet według przepisu Basi ze Swojczyc. Kwiatki i Państwo Bałwankowie też są ze Swojczyc.  Kliknijcie na miniatury zdjęć;

Pasztet wołowo-wieprzowo-indykowo-kurczakowy


Składniki pasztetu:
  • udziec wołowy bez kości 500 g
  • łopatka wieprzowa 300 g
  • skrzydełko z indyka 1 szt
  • udko w kurczaka 1-2 szt
  • podgardle wieprzowe 300 g
  • wątróbka drobiowa 300 g 
  • cebula, 2 marchewki, pietruszka, czosnek, 2 jajka, sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, 1 bułka.  
Smacznego!

Krystyna - Wirtualna Kultura

8 komentarzy:

  1. Lo matko, ale gruby tekst. Nigdy bym się nie zabrała za tak skomplikowany przepis. Ale widać Basia lubi.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Masa" materiału - bardzo ciekawego, a państwo bałwankowie wywołali szeroki uśmiech i wzrost adrenaliny.
    Pozdrawiam z zasypanego śniegiem Świecia.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za dużo ciekawych informacji.

    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na pasztecik jakiś niekompletny, brak technicznego wykonania.Gotować,czy piec surowy,ile razy przemielić,w jakiej temperaturze i czasie.Baca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielic dwa razy, wszystkie skladniki wymieszac dodac dwa jajka. Pies w tem 180°C ok 55 min. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Bardzo skomplikowany dla zdolnych w kuchni. Przekaze lepszym kucharkom. A wirtualna Kultura potrafi pasztezciki roibic?

    OdpowiedzUsuń
  6. Baca, mięso nalezy gotowac do miękości ostudzone mieso i warzywa mielisz, dodaj namoczona w wywarze bułkę. Ale to juz wszystkie gospodynie wiedzą. Piec w keksowkach piekarnik nastaw na 180°C pieczemy ok 50-55 min. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  7. Chetnie bym sprobowala takiego pasztetu,przepis dlugi i dosc pracochlonny ale napewno warty pracy;)

    OdpowiedzUsuń